Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Το νερό του ενυδρείου έχει πολλές παραμέτρους που πρέπει να ελέγχονται εκτός από την θερμοκρασία του. Δύο από αυτές που μπορούν άμεσα να επηρεάσουν τα ψάρια σας, είναι το pΗ και η σκληρότητα.

Πρέπει να ελέγχετε το νερό τακτικά ώστε να διατηρείτε την ποιότητα του στα επιθυμητά επίπεδα. Το pΗ του νερού σημαίνει τον αριθμό των ιόντων υδρογόνου που περιέχει.
Ο αριθμός αυτός μας δηλώνει την οξύτητα ή αλκαλικότητα, και μετριέται σε μια κλίμακα από Ο έως 14.
Από 0 μέχρι 7 είναι όξινο, από 7 έως 14 είναι αλκαλικό, ενώ όταν η μέτρηση είναι 7 ακριβώς είναι ουδέτερο. Η αλλαγή έστω και μιας μονάδας στην κλίμακα σημαίνει πολύ μεγάλη αλλαγή στο pΗ, διότι η κλίμακα αυτή είναι λογαριθμική. Για να γίνει κατανοητό αυτό αρκεί να αναφέρουμε ότι το pΗ 8 είναι δέκα φορές πιο αλκαλικό από το ΡΗ 7 και 100 φορές πιο αλκαλικό από το ΡΗ 6. Δια τούτο απότομες αλλαγές στο ΡΗ προκαλούν πολύ ισχυρό shock στα ψάρια και πολλές φορές το θάνατο.
Τα περισσότερα τροπικά ψάρια ζουν άνετα σε ΡΗ μεταξύ 6,5 και 7,5. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένα ψάρια όπως τα Cichlids από τις λίμνες της Αφρικής που θέλουν λίγο πιο αλκαλικό ΡΗ, ή ορισμένα tetras και Rasboras που θέλουν λίγο πιο όξινο νερό ιδίως την περίοδο της αναπαραγωγής.

Η σκληρότητα του νερού

Ο αριθμός των ψαριών στο ενυδρείο

Ενυδρείο με διάφορα ψάρια

Τοποθέτηση των ψαριών στο ενυδρείο

Γενικές οδηγίες ταΐσματος


Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ψαριών: τα ζωοτόκα και τα ωοτόκα. Τα ζωοτόκα ψάρια γεννούν ζωντανά ψαράκια, τα οποία σχηματίζονται τελείως μέσα στην κοιλιά της μητέρας και είναι σε θέση να κολυμπήσουν αμέσως μόλις γεννηθούν.

Τα ωοτόκα ψάρια γεννούν αυγά τα οποία εκκολάπτονται σε ψαράκια. Τα πιο γνωστά ζωοτόκα είδη είναι τα platy, οι ξιφοφόροι, τα Mollies και τα Guppies.

Τα πιο δημοφιλή ψάρια για τα ενυδρεία είναι τα τροπικά ψάρια. Ο λόγος είναι ότι τα ψάρια αυτά είναι όμορφα και εύκολα να διατηρηθούν. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να διαλέξει κανείς. Τα πλέον δημοφιλή είδη είναι: Mollies, Guppies, Ξιφοφόροι, Platy, Danios, Hatchet, Telras, Γκουράμι, Καρχαρίες γλυκού νερού, Γατόψαρα, Μονομάχοι, Clown, και Plecostomus.

Οι Κιχλίδες (Cichlids)
Οι οικογένεια Cichlidae περιλαμβάνει μια πολύ μεγάλη ποικιλία από δημοφιλή ψάρια του ενυδρείου. Οι κιχλίδες ποικίλουν πολύ σε σχήματα, χρώματα, συνήθειες αναπαραγωγής και συμπεριφορά. Μερικά από τα πολύ γνωστά είδη είναι τα Oscar, τα Jack Dempsey, τα Ramirezi, κ.λ.π. Μια άλλη κατηγορία περιλαμβάνει τα πολύ χρώμα cichlid της Λίμνης Malawi και Tanganica στην Αφρική, που ζουν σε βραχώδεις ακτές. Οι Δίσκοι και τα Αγγελόψαρα ανήκουν επίσης στις κιχλίδες.

Οι κιχλίδες γενικά πρέπει να έχουν άφθονο χώρο στο ενυδρείο, διότι συνήθως διαλέγουν μία περιοχή και την υπερασπίζονται, εναντίον κάθε εισβολέα, ακόμη δε περισσότερο την εποχή του ζευγαρώματος.

Οι περισσότερες κιχλίδες των λιμνών της Αφρικής προτιμούν Βραχώδη μέρη, με σπηλιές και κρυψώνες. Άλλα ψάρια της οικογένειας αυτής ξεριζώνουν συνεχώς τα φυτά.
Οι κιχλίδες των λιμνών Malawi και tanganica της Αφρικής θέλουν πολύ σκληρό αλκαλικό νερό, ενώ οι περισσότερες κιχλίδες της Αμερικής θέλουν μαλακό και κάπως όξινο νερό.
Η θερμοκρασία ποικίλει από 23-26°C, ενώ για το ζευγάρωμα πρέπει να είναι 28°C.
Οι κιχλίδες είναι πολύ λαίμαργα ψάρια.

Διακόσμηση

Η διακόσμηση του ενυδρείου σας είναι καθαρά θέμα προσωπικού σας γούστου και επομένως η εκλογή είναι δική σας. Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι περιορισμοί. Το κατάστημα που θα αγοράσετε το ενυδρείο θα σας βοηθήσει να διαλέξετε τα σωστά υλικά για την διακόσμηση.

Προσοχή: χαλίκια από την παραλία, θαλασσινά όστρακα, οικοδομικά χαλίκια και άλλα μπορούν να αποβούν πολύ βλαβερά για το ενυδρείο σας. Αγοράζετε πάντα υλικά που προορίζονται ειδικά για το ενυδρείο.

Τα φυτά είτε είναι ζώντα ή πλαστικά φυτεύονται στο χαλίκι, συνήθως τα ψηλά φυτά στο πίσω μέρος και τα κοντά μπροστά. Πάντα για προφύλαξη, να βυθίζετε τα ζωντανά φυτά σε μια λεκάνη, με ειδικό αλάτι διαλυμένο σε νερό, για πέντε λεπτά. Βοηθά να απομακρυνθούν διάφορα παράσιτα, σαλιγκάρια και βδέλλες που ίσως είναι κολλημένα στα φύλα τους.

Ένα από τα πλέον βασικά όργανα του ενυδρείου είναι ο θερμοστάτης, ο οποίος διατηρεί σταθερή την θερμοκρασία του νερού. Ποτέ μην αγοράσετε φτηνό και αναμφίβολου ποιότητας θερμοστάτη. Ζητείστε τον πιο αξιόπιστο που υπάρχει.

Στο φυσικό περιβάλλον διαφορετικά ψάρια ζουν και υπό διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας. Όλα όμως τα είδη προσαρμόζονται πολύ καλά σε μια θερμοκρασία μεταξύ 23° -28°C.
Να παρακολουθείτε πάντα την θερμοκρασία στο θερμόμετρο, διότι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας είναι καταστροφικές για τα ψάρια.

Το μέγεθος του ενυδρείου είναι μια σημαντική απόφαση. Οι αλλαγές στις συνθήκες του νερού μπορούν να συμβούν πολύ πιο απότομα στο μικρό παρά στο μεγάλο ενυδρείο. Τα πολύ μεγάλα ενυδρεία πάλι ίσως να είναι δύσκολο να τα χειριστεί κάποιος αρχάριος.
Είναι καλλίτερα να ξεκινήσετε με ένα ενυδρείο 50-100 λίτρων. Αποφύγετε τα στενά ή πολύ βαθιά ενυδρεία.

Είναι καλλίτερα το ενυδρείο να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια νερού και λιγότερο βάθος. Προτιμάτε να τοποθετείτε το ενυδρείο πάνω στις ειδικές βάσεις ενυδρείου.

Γεμίστε το ενυδρείο αργά και αφήστε το έτσι για 24 τουλάχιστον ώρες, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει καμία διαρροή.

Αφού βεβαιωθείτε αδειάστε το νερό και καθαρίστε το εσωτερικό του με καθαρό μαλακό ύφασμα βουτηγμένο σε διάλυση ειδικού αλατιού για ενυδρεία.

Μην χρησιμοποιείτε ποτέ σαπούνια ή απορρυπαντικά. Κατόπιν ξεπλύνετε εντελώς το εσωτερικό του ενυδρείου.

Η τοποθεσία του ενυδρείου είναι επίσης σημαντική. Μην το τοποθετείτε ποτέ κοντά σε καλοριφέρ, θερμαντικά σώματα, παράθυρα, και σε μέρη με ρεύματα αέρος ή σε άμεσο ηλιακό φως.
Θυμηθείτε να τοποθετήσετε τα φίλτρα σε σημεία που θα μπορείτε να τα φτάνετε εύκολα.

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΤΙΓΡΑΚΙΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΠΟΤΕ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΑΠΑΓΑΛΟΨΑΡΑΡΑ.ΕΣΤΟ ΚΑΙ 1 ΤΙΓΡΑΚΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΑΣ.ΤΑ ΤΙΓΡΑΚΙΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΝΕΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ.ΡΩΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ ΣΑΣ.

ΠΑΡΤΕ ΚΑΙ ΒΑΛΤΕ ΜΟΝΟΜΑΧΟΥΣ ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΠΑΓΑΛΟΨΑΡΑ ΜΗ ΤΟΝ ΒΑΛΕΤΕ ΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΑΠΑΓΑΛΟΨΑΡΟ ΘΑ ΤΟΥ ΦΑΕΙ ΤΑ ΠΤΕΡΙΓΙΑ ΤΟΥ.ΜΗΝ ΒΑΛΕΤΕ ΠΑΡΑΠΑΝΟ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΜΟΝΟΜΑΧΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΘΑ ΤΣΑΚΟΘΟΥΝ.ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΒΑΛΕΤΕ ΘΥΛΙΚΟ.ΑΛΛΑ ΣΠΑΝΙΑ ΤΕΡΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΘΥΛΙΚΟ.
ΑΜΑ ΠΑΡΕΤΕ ΠΑΠΑΓΑΛΟΨΑΡΑ ΜΗ ΒΑΛΕΤΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΑΣΤΕΙΟ ΑΓΓΕΛΟΨΑΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΜΕΦΕΘΟΣ ΤΟΥΣ.ΑΠΟΡΗΨΤΕ ΠΟΙΡΑΝΧΑΣ,ΔΡΑΚΟΥΣ,ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΥΣ Κ.Α.


ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΜΕ ΕΝΑ ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ ΠΑΠΑΓΑΛΟΨΑΡΟ.ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΟΙ ΨΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ ΣΑΣ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ:
ΣΑΜΟΥΡΑΙ,ΟΣΚΑΡ,ΤΙΓΡΑΚΙΑ,ΚΑΒΟΥΡΑΣ,ΓΑΤΟΨΑΡΑ,ΠΛΑΚΟΣΤΟΜΟΙ.